Fridykning

Det speciella med fridykning är att man bara tar ett enda andetag för att sedan dyka ner under vattnet och upptäcka en underbar värld. I havet och sjöarna ligger din egen utmaning och väntar, vi kan utlova nya bekantskaper och nya upplevelser. All kunskap du behöver får du genom HSDK Delfinens fridykarsektion och våra välutbildade instruktörer.

Fridykning är ingen dyr eller svårtillgänglig sport utan den kan utövas av alla, oavsett ålder och tidigare erfarenheter. Det handlar om att dyka på sina egna villkor, i sin enklaste form eller mer avancerat. I HSDK Delfinen arrangerar vi dessutom en gång per år ett läger så att man får praktisera sina nyvunna kunskaper under säkra förhållanden.

Under vår, sommar och höst gör vi utflykter både i närområdet och lite längre bort för att dyka på djupet. Även vissa vinterdyk förekommer för dem mest varmblodade!
Det kan vara med klubbens båt, från land på Råå eller Kullaberg, i Bohuslän eller i något av stenbrotten i närheten.

I klubben finns runt 40 aktiva fridykare, juniorer såväl som vuxna.

 

Gemenskap & aktiviteter

Varje år genomförs läger för fridykarna i klubben.IMG_0042

Besök på akvarium, team-bildning, Laserdome och utbyte med andra klubbar är något vi gör under året. Vi städar årligen botten på Norra Hamnen.

Alla dessa aktiviteter är mycket uppskattade av ungdomarna.

Emellanåt genomförs specialuppdrag i form av säkerhet vid Öresundssimning och liknande.

Säkerheten är viktig, därför lägger vi stor vikt på utbildning inom detta område. Samtliga fridykare utbildas under året i Hjärtlungräddning, LABC – sjukvård, nedkylning – hypotermi, användning av oxy-box, klädsim, vattenlivräddning med och utan kläder, kast med livboj och livlina, hantering av dykkniv under vatten och liknande.

Samtliga fridykare får även utbildning i så kallad särskild uppsikt, vilket vi tillämpar under träning.

Utbildning

Förutsättningar

För att få påbörja Steg- 1 utbildningen gäller följande krav:
– Lägst 10 år vid kursstart
– Kunna simma 200 meter fritt simsätt samt 50 meter ryggsim

CMAS/SSDF Fridykarcertifikat Steg- 1

Under Steg- 1 kursen får du lära dig grunderna i fridykning, både teoretiskt och praktiskt. Du lär dig hur din utrustning ska se ut, hur du förflyttar dig i vattnet med fenor, tömmer en vattenfylld mask under vattenytan samt hur du tar dig ned till botten genom att förbruka så lite syre som möjligt. I kursen ligger även grunderna i livräddning och första hjälpen

CMAS/SSDF Fridykarcertifikat Steg- 2

Efter ungefär ett år och med ett godkänt Steg- 1 prov kan du fortsätta upp på nästa nivå. Här finslipar vi dina tekniker och börjar gå in på det som du behöver känna till för att kunna fridyka utomhus. Dina kunskaper i livräddning, första hjälpen och hur du planerar och utför dina utomhusdyk ökas.

CMAS/SSDF Fridykarcertifikat Steg- 3

Efter ytterligare ett-två år kan du påbörja Steg- 3. På denna kurs får du mycket goda kunskaper i fridykning, både teoretiskt och praktiskt. Som Steg- 3 fridykare skall du kunna genomföra fridykning såväl i bassäng som utomhus helt obehindrat och på ett säkert sätt. Du har efter utbildningen en mycket god kunskap i första hjälpen, livräddning och dykplanering. Sista delen av provet för Steg- 3 genomförs dessutom utomhus.

CMAS Apnee 1-3

När man tagit sig genom de vanliga stegen så finns nu mera också Apnee 1-3 som är avancerade certifikat som ställer stora krav på dig som fridykare. Här gäller det att ha bra kol på sin egen kropp och kunskap på vad som händer när man utsätter sig för långa dyk.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.