Fridykning

Freediver

 

Det speciella med fridykning är att man bara tar ett enda andetag för att sedan dyka ner under vattnet och upptäcka en underbar värld. I havet och sjöarna ligger din egen utmaning och väntar, vi kan utlova nya bekantskaper och nya upplevelser. All kunskap du behöver får du genom HSDK Delfinens fridykarsektion och våra välutbildade instruktörer.

Fridykning är ingen dyr eller svårtillgänglig sport utan den kan utövas av alla, oavsett ålder och tidigare erfarenheter. Det handlar om att dyka på sina egna villkor, i sin enklaste form eller mer avancerat. I HSDK Delfinen arrangerar vi dessutom en gång per år ett läger så att man får praktisera sina nyvunna kunskaper under säkra förhållanden.

Under vår, sommar och höst gör vi utflykter både i närområdet och lite längre bort för att dyka på djupet. Även vissa vinterdyk förekommer för dem mest varmblodade!
Det kan vara med klubbens båt, från land på Råå eller Kullaberg, i Bohuslän eller i något av stenbrotten i närheten.

I klubben finns runt 40 aktiva fridykare, juniorer såväl som vuxna.

 

Sommarträning på Pixlapiren

På onsdagar tränar vi utomhus under hela sommaren på vår nya fridykararena ”Pixlapiren”! Det är ett projekt där vi kan träna fridykning i riktiga förhållanden mitt i centrala Helsingborg och som många i klubben uppskattar. En utmärkt plats att träffas på oavsett om man är fridykare, apparatdykare eller landkrabba.

Vi har skapat en “nära” plats där vi bedriver utbildning i verkliga förhållanden och med naturen närvarande. Det är också en samlingsplats för ungdomarna och ytterligare en orsak för dem att stanna i klubben och fortsätta utvecklas. Vi har hittat en plats i Helsingborg som heter Pixlapiren. Stort tack till Elin Johansson och Ola Paulsson på Helsingborgs stad för att ni gjort detta möjligt för oss! https://helsingborg.se/uppleva-och-gora/fritidsgardar-och-motesplatser/pixlapiren/

Här har vi utökat vårt träningsschema. Alla unga fridykare som nått steg ett i vår utbildning kan nu även dyka utomhus minst en gång per vecka. (Den yngsta gruppen gör ett testdyk varje termin för att känna på att dyka ute) Detta förändrar utbildningen totalt och gör den oerhört mycket mer kvalitativ och intressant för ungdomarna. Förutom själva dykningen kommer vi här kunna bedriva livräddningsutbildning i verklig miljö. Ytterligare en mycket central del i  klubben och inom sporten. Vi har även tagit på oss ett stort ansvar att hålla oceanhamnens hamnbassäng ren från plast och annat skräp. Vi tar helt enkelt med oss löpningens “plogging” ner under ytan. Ett speciellt kärl för bärgat skräp finnas på plats. Är du gäst hos oss och dyker får du gärna hjälpa oss med arbetet att hålla havet rent.

 Genom satsningen kommer även följande effekter:

Den mentala träningen för ungdomarna att få dyka i nordiska vatten är stor och inget man kan lära sig inomhus. Detta bidrar till en större självkänsla och respekt för sig själv och vad den egna kroppen och hjärnan kan klara av.

Vi hoppas också på att öka intresse för dykning. Vi skapar en bas för att kunna ta klubbens dykande ungdomar till nästa steg i utbildningen. Tidigare kunde detta bara göras sporadiskt och med en mycket begränsad grupp av följande anledningar: Materialet var svårt att komma åt utan bil. Utrustningen räckte inte till mer än några av ungdomarna.

Projektet hade inte kunnat genomföras utan ett flertal sponsorer. Vi riktar extra stort tack till:

    Renta   

 

Fredagsträning

På Fredagar har vi vår återkommande gemensamma träning på Simhallsbadet i Helsingborg. Vi tränar i fyra olika grupper från 10 år och uppåt.

Juniorgrupperna är ungdomar mellan 10-17 år. Här delas barnen upp i tre olika grupper beroende på erfarenhet.

Småfiskarna: Som ny och ung börjar man i denna grupp. Man lär sig hitta tryggheten i vattnet och känna till sin utrustning. Vi leker fram kunskapen. Ålder 10-12år

Sälarna: I denna grupp växlar vi upp utmaningarna men fortsätter att leker fram kunskapen. Passar för nya i lite högre ålder samt dem som flyttas upp från Småfiskarna. Vi testar era kunskaper och här finns utrymme för att ta cert, Steg 1 och 2. Ålder 12-15år.

Hajarna: I den här gruppen blir utmaningarna emellanåt svåra att klara och man får öva länge. Tanken är att man här ska bli förberedd för utomhusdyk på egen hand med sina dykkamrater. Andhållning/Apnea gör sig extra påmind här. I denna grupp är det Steg 2-3 och Viking. Ålder 13-17år.

De vuxna tränar i en fjärde grupp som kallas Barracudorna.
Sista gruppen är den för vuxna. Här finns plats för alla och i dagsläget är kunskapsnivån på deltagarna ganska spridd. Alla tränar gemensamt men efter sin egen förmåga. Vi hjälper och pushar varandra att nå nya framgångar.

 

Är du intresserad av att träna tillsammans med oss? Hör av dig till [email protected]

Träningens hörnstenar är:

  • Fridykning
  • Skapa gemenskap
  • Aktivt arbete för en ökad säkerhet i vatten

DSCF0025

Träningen sker vintertid på Simhallsbadet i Helsingborg. Bassängtiden är fredagar mellan 18:00 och 19:30. Terminerna startar och slutar ungefär samtidigt som terminerna i skolan.
Under sommaren dyker vi mycket utomhus. Vid dessa tillfällen och då läger anordnas behöver ungdomarna givetvis utrustning. Klubben har 22 st våtdräkter som kan nyttjas vid klubbaktiviteter. Vi har våtdräkter som passar från 10 år och uppåt.

Klubben har även 8 st duktiga fridykarinstruktörer. Dessa vidareutbildas ständigt för att öka kompetensen. Vi har även rätt att själv examinera fridykarinstruktörer steg 1 & 2.

För att få börja på fridykning ska du ha tagit Simborgarmärket. Det innebär att man kan simma 200m varav 50m ryggsim. Rekommenderad ålder för att börja träna hos oss är 10 år.

Gemenskap & aktiviteter

Varje år genomförs läger för fridykarna i klubben.IMG_0042

Besök på akvarium, team-bildning, Laserdome och utbyte med andra klubbar är något vi gör under året. Vi städar årligen botten på Norra Hamnen.

Alla dessa aktiviteter är mycket uppskattade av ungdomarna.

Emellanåt genomförs specialuppdrag i form av säkerhet vid Öresundssimning och liknande.

Säkerheten är viktig, därför lägger vi stor vikt på utbildning inom detta område. Samtliga fridykare utbildas under året i Hjärtlungräddning, LABC – sjukvård, nedkylning – hypotermi, användning av oxy-box, klädsim, vattenlivräddning med och utan kläder, kast med livboj och livlina, hantering av dykkniv under vatten och liknande.

Samtliga fridykare får även utbildning i så kallad särskild uppsikt, vilket vi tillämpar under träning.

Utbildning

CMAS/SSDF Fridykarcertifikat Steg- 1

Under Steg- 1 kursen får du lära dig grunderna i fridykning, både teoretiskt och praktiskt. Du lär dig hur din utrustning ska se ut, hur du förflyttar dig i vattnet med fenor, tömmer en vattenfylld mask under vattenytan samt hur du tar dig ned till botten genom att förbruka så lite syre som möjligt. I kursen ligger även grunderna i livräddning och första hjälpen

CMAS/SSDF Fridykarcertifikat Steg- 2

Efter ungefär ett år och med ett godkänt Steg- 1 prov kan du fortsätta upp på nästa nivå. Här finslipar vi dina tekniker och börjar gå in på det som du behöver känna till för att kunna fridyka utomhus. Dina kunskaper i livräddning, första hjälpen och hur du planerar och utför dina utomhusdyk ökas.

CMAS/SSDF Fridykarcertifikat Steg- 3

Efter ytterligare ett-två år kan du påbörja Steg- 3. På denna kurs får du mycket goda kunskaper i fridykning, både teoretiskt och praktiskt. Som Steg- 3 fridykare skall du kunna genomföra fridykning såväl i bassäng som utomhus helt obehindrat och på ett säkert sätt. Du har efter utbildningen en mycket god kunskap i första hjälpen, livräddning och dykplanering. Sista delen av provet för Steg- 3 genomförs dessutom utomhus.

CMAS/SSDF Fridykarcertifikat Steg- 4 till 6

När man tagit sig genom de vanliga stegen så finns nu mera också Steg 4 till 6 som är nya avancerade certifikat som ställer stora krav på dig som fridykare. Här gäller det att ha bra kol på sin egen kropp och kunskap på vad som händer när man utsätter sig för långa dyk.

Förutsättningar

För att få påbörja Steg- 1 utbildningen gäller följande krav:
– Lägst 10 år vid kursstart
– Kunna simma 200 meter fritt simsätt samt 50 meter ryggsim

DSCF0690


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.